Cádiz is een van de absolute hoogtepunten van de Costa de la Luz

Costa de la Luz Vakantie » Cádiz

Oudste stad van West-Europa

De fascinerende havenstad Cádiz is de oudste bewoonde stad van West-Europa en een van de absolute hoogtepunten van de Costa de la Luz. De stad is in 1100 v.Chr. door de Feniciërs gesticht en kent een veelbewogen geschiedenis. In de 18e eeuw vierde Cádiz zijn hoogtijdagen. De stad was het centrum van de Spaanse handel met de Nieuwe Wereld en groeide uit tot de rijkste en meest kosmopolitische stad van Spanje. Vandaag de dag is deze bloeiperiode nog goed zichtbaar in de oude binnenstad van Cádiz.

Op vakantie naar Cádiz? Bekijk de 5 beste en leukste hotels in Cádiz »

Plaza de la Catedral in de oude binnenstad van CádizOude binnenstad omgeven door water

Cádiz is beroemd om zijn mooie ligging. De stad ligt op een klein schiereiland dat zich uitstrekt in de baai van Cádiz en door een brug met het vasteland is verbonden. De sfeervolle oude binnenstad op het puntje van het schiereiland is bijna volledig omgeven door water. Je kunt hier heerlijk ronddwalen tussen prachtige historische gebouwen in een doolhof van smalle straatjes die steeds uitkomen op gezellige plazas. Echt verdwalen is onmogelijk, want de mooie zeepromenade met zijn fraaie tuinen en parken is nooit ver weg.
 

De stad die glimlacht

De grootste attractie van Cádiz is misschien wel de inmiddels legendarische opgewektheid van de Gaditanos, de inwoners van de stad. Gaditanos zijn vrolijk en tevreden, simpelweg omdat elke dag een nieuwe dag is, en genieten ten volle van het leven. Cádiz is la ciudad que sonríe, de stad die glimlacht, en dat ervaar je overal in de oude binnenstad. Bijvoorbeeld op Plaza de Mina, waar mensen elkaar begroeten met kussen en omhelzingen en spontaan flamenco beginnen te zingen. Of op de boulevard Duque de Nájera, waar jong en oud ‘s avonds geniet van de koele zeebries en de mooie zonsondergang.Havana en James Bond

Cádiz wordt ook wel Habanita (Klein Havana) genoemd vanwege de historische relatie en gelijkenis met de Cubaanse hoofdstad. In de Spaanse koloniale tijd bestond er een belangrijke zeeverbinding tussen de twee havensteden en als gevolg daarvan lijken Cádiz en Havana veel op elkaar. Zoveel zelfs dat Cádiz ongemerkt stand-in was voor Havana in de Bondfilm Die Another Day. De beroemde scène waarin Halle Berry in haar oranje bikini uit de zee komt en met Pierce Brosnan een mojito drinkt, is opgenomen aan het La Caleta strand van Cádiz.
 

Tips en bezienswaardigheden Cádiz

 

Plaza San Juan de Dios – Stadhuis van Cádiz

Het Plaza San Juan de Dios is het ideale beginpunt (en eindpunt) van een bezoek aan de oude binnenstad van Cádiz. Het brede sfeervolle plein ontvangt bezoekers met hoge palmen, een hele rij cafés en restaurants en het imposante Ayuntamiento (stadhuis) van Cádiz. De bouw van het stadhuis begon in 1799 onder leiding van architect Benjumeda in neoklassieke stijl en werd voltooid in 1861 onder leiding van Del Alamo in Isabelino stijl. Hier wapperde, in 1936, voor het eerst de officiële vlag van Andalusië.
Het imposante stadhuis van Cádiz
 

Torre Tavira

Cádiz staat bekend om de vele Miradores (uitkijktorens) die in de 18e eeuw overal in de stad op huizen werden gebouwd. Vanuit de torens hielden kooplui de aankomst van schepen uit Zuid-Amerika in de gaten. Ooit telde Cádiz 160 torens, nu zijn er nog 126. De Torre Tavira is de hoogste (45m boven zeeniveau) en biedt naast een geweldig uitzicht over de stad een fraaie cámara oscura.

Adres: Calle Marqués del Real Tesoro 10
Website: Torre Tavira Cádiz

Uitzicht over Cádiz vanaf Torre Tavira
 

Plaza de Mina – Museum van Cádiz

Het gezellige Plaza de Mina is volgens velen het mooiste plein van Cádiz. Het schaduwrijke plein heeft in het midden een grote tuin en is omringd door prachtige neoklassieke gebouwen. De meeste cafés gaan pas later op de dag open en ‘s avonds komt het plein echt tot leven. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het fraaie Museo de Cádiz. Beneden (Arqueológia) wordt via vondsten de 3000-jarige geschiedenis van Cádiz in kaart gebracht en boven (Belles Artes) hangt werk van o.a. Zurbarán en Murillo.
Het mooie en gezellige Plaza de MinaKathedraal van Cádiz – Plaza de la Catedral

Een van de hoogtepunten van Cádiz is de majestueuze Catedral Nueva uit 1838 met zijn imposante torens en blinkende goudgele koepel. De kathedraal is gebouwd over een periode van 116 jaar en als gevolg daarvan een mix van de bouwstijlen barok, rococo en neoklassiek. In de kathedraal ligt componist Manuel de Falla (1870-1946) begraven, de beroemdste zoon van Cádiz. Aan het mooie open plein voor de kathedraal, het Plaza de la Catedral, zitten tapasbars en restaurantjes met gezellige terrassen
De kathedraal van Cádiz kijkt uit over een mooi plein

 

Playa de la Caleta – Restaurante El Faro

Cádiz heeft verschillende mooie stranden. Het meest sfeervolle is zonder twijfel Playa de la Caleta aan de rand van de oude stad. Het strand ligt aan een brede boulevard en kijkt uit op de oude haven en twee historische forten, Castillo de San Sebastián en Castillo de Santa Catalina. Achter het strand ligt de Barrio de la Viña (oude visserswijk) met het beroemde visrestaurant El Faro.

Adres: Avenida de Duque de Nájera en Calle San Félix 15
Meer lezen: Strand La Caleta

Vissersbootjes bij het La Caleta strand

 

Plaza Topete – Freiduria Las Flores

Vanwege de vele bloemenstalletjes wordt dit levendige plein ook wel Plaza de las Flores genoemd. De dag begint hier met café con leche en een krantje, terwijl het plein en de naastgelegen centrale markt tot leven komen. Plaza Topete is ook de plek om kennis te maken met de specialiteit van Cádiz: in olijfolie gefrituurde verse vis uit de baai van Cádiz. Freiduria Las Flores is hét adres voor dit traditionele gerecht. Een echte aanrader met een gezellig terras, lage prijzen en meer dan 10 verschillende soorten verse vis.
Het levendige plein van de bloemen in Cádiz
Stadspark Parque Genovés

Het Parque Genovés is een heerlijke plek om te wandelen of even verkoeling te zoeken als het warm is. Het park is ruim opgezet met hoge palmen, prachtig gesnoeide bomen, mooie waterpartijen en bijzondere botanische tuinen. Veel planten en bomen zijn eeuwen geleden uit de Nieuwe Wereld meegebracht door terugkerende conquistadores. In het park is een café met een groot terras, een speeltuin en een openlucht theater waar vaak concerten zijn.

Adres: Calle del Doctor Gómez Ulla

Het mooie stadspark van Cádiz

 

Carnaval van Cádiz

Cádiz is een echte feeststad met festiviteiten het hele jaar door. Hoogtepunt van het jaar en de trots van de stad is het Carnaval de Cádiz, een van de beroemdste en grootste carnavalsvieringen ter wereld. Anderhalve week lang staat Cádiz volledig op zijn kop en wordt er non-stop gezongen, gedanst en gelachen. Middelpunt van alle festiviteiten zijn de satirische zanggroepen die de spot drijven met politici en publieke figuren op de hak nemen. In 2019 is het carnaval van Cádiz van 28 februari t/m 10 maart.

Meer lezen: Carnaval van Cádiz

Het Carnaval van Cádiz

 

Tips van de redactie: Aanbevolen hotels in Cádiz »

Op vakantie naar Cádiz?
Deel deze pagina met je reisgenoten: