Tarifa is de zuidelijkste stad van Spanje en ligt maar 14 kilometer van Afrika (Marokko)

Costa de la Luz Vakantie » Tarifa

Afrika binnen handbereik

Tarifa is de zuidelijkste stad van Spanje en het Europese vasteland. Het sfeervolle oude stadje ligt maar 14 kilometer van Afrika (Marokko), dat je duidelijk kunt zien liggen aan de andere kant van de Straat van Gibraltar. In de laatste decennia is Tarifa uitgegroeid van een rustig vissersstadje tot de windsurf en kitesurf hoofdstad van Europa. De gezellige oude binnenstad is een wirwar van straatjes die sterk doet denken aan Noord-Afrika.

Op vakantie naar Tarifa? Bekijk de 5 beste en leukste hotels in Tarifa »

Tarifa is een paradijs voor kitesurfersMoorse invloeden duidelijk zichtbaar

Tarifa dankt zijn naam aan de Berberse krijgsheer Tarif ibn Malik, die in 710 met een klein leger de stad overviel. Dit was een soort generale repetitie voor de grote Moorse invasie van Spanje een jaar later. Tarifa was bijna zes eeuwen in Moorse handen en dat is nog duidelijk zichtbaar in de oude ommuurde binnenstad met zijn smalle straatjes en witgekalkte huizen. De oude stadspoort Puerta de Jerez is gebouwd vlak na de reconquista in Mudéjarstijl, een moors-christelijke mengstijl. Een grote gedenksteen boven de doorgang herinnert aan de herovering van de stad op de Moren in 1292.
 

Internationaal surfmekka Tarifa

Vanwege zijn bijzondere ligging – op het smalste punt van de Straat van Gibraltar, waar de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten – waait het bijna altijd in Tarifa. De constante aanwezigheid van wind maakt Tarifa, in combinatie met zijn schitterende uitgestrekte stranden, tot een paradijs voor windsurfers en kitesurfers. Tarifa was een paar decennia terug nog relatief onbekend, maar dat is met de opkomst van het kitesurfen definitief veranderd. Vandaag de dag is Tarifa een internationaal surfmekka met hippe bars, stijlvolle cafés, trendy restaurants en een levendige kosmopolitische sfeer.Tips en bezienswaardigheden Tarifa

 

Castillo de Guzmán el Bueno

Het imposante Moorse fort dat uitkijkt over de haven van Tarifa werd in 960 gebouwd in opdracht van de kalief van Córdoba. Het is vernoemd naar stadscommandant Alonso de Guzmán “El Bueno” (De Goede). De Guzmán weigerde in 1294 de stad over te geven aan de Moren en moest toen vanaf de stadsmuur toezien hoe zijn gegijzelde zoon werd vermoord. Het fort is open voor publiek en biedt een geweldig uitzicht over de Straat van Gibraltar.

Adres: Calle Guzmán el Bueno

Het Moorse fort van Tarifa

 

Calle Batalla del Salado – Café Azul

De hoofdstraat van Tarifa is een kleurrijke verzameling van hippe kledingwinkels, leuke boetiekjes, surfshops en trendy cafés en bars. Café Azul aan het begin van de hoofdstraat is hét adres in Tarifa voor een lekker en gezond ontbijt. Hier kun je genieten van o.a. overheerlijke bocadillos (belegde broodjes) en fruitshakes in een bijzonder Moors decor. Bij een bezoek aan Café Azul mag je de verse fruitsalade met yoghurt en muesli niet missen.

Adres: Calle Batalla del Salado 8

De kleurrijke hoofdstraat van Tarifa

 

Walvissen, orka’s en dolfijnen spotten

De Straat van Gibraltar is een van de beste plekken in Europa om dolfijnen en walvissen te spotten. In de smalle zeestraat komen zeven soorten dolfijnen en walvissen voor, waaronder tuimelaars, potvissen en orka’s. Tussen april en oktober vertrekken er vanuit Tarifa dagelijks whale watching tours, waarbij je deze magnifieke zeezoogdieren van dichtbij kunt bewonderen. De whale watching tours hebben zowel een educatief als een avontuurlijk karakter.

Meer informatie: Walvissen, orka’s en dolfijnen spotten

Gestreepte dolfijnen voor de kust van Tarifa
Paseo de la Alameda

Direct naast de westelijke stadsmuur van de oude binnenstad ligt de Paseo de la Alameda. De sfeervolle promenade is een heerlijke plek om, na een dag slenteren door de stad, even bij te komen en mensen te kijken. Op een bankje onder de palmen of op een van de gezellige terrassen aan de promenade. Bij helder weer heb je vanaf Paseo de la Alameda een fantastisch uitzicht op de bergachtige kust van Marokko.
De sfeervolle Paseo Alameda
 

Playa Chica – Castillo de Santa Catalina

Het kleine stadsstrand Playa Chica is het enige strand van Tarifa aan de Middellandse Zee. Vanwege de beschutte ligging van het strand en het kristalheldere water in de baai is Playa Chica een geliefde plek om te zonnen, zwemmen en snorkelen. Het Castillo de Santa Catalina op de gelijknamige heuvel achter Playa Chica is voor velen hét symbool van Tarifa. Het karakteristieke bouwwerk uit 1929 was tot het begin van deze eeuw een weerstation.

Adres: Calle del Alcalde Juan Núñez

Het Playa Chica strand van Tarifa

 

Café Central – Iglesia de San Mateo

Het gezellige Café Central in de oude binnenstad van Tarifa is een populair trefpunt voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Hier kun je terecht voor een uitgebreid ontbijt, maar ook voor lekkere tapas en internationale gerechten. Een echte aanrader zijn de typisch Spaanse churros con chocolate (gefrituurde deegslierten met warme chocolade). Vanaf het zonnige terras kijk je uit op de levendige straat en de fraaie 16e eeuwse Iglesia de San Mateo.

Adres: Calle Sancho IV El Bravo 10

Café Central in het oude centrum
Ferry naar Tanger, Marokko

Vanuit Tarifa vertrekken meerdere keren per dag ferries die je in 35 minuten naar Tanger (Marokko) brengen. Tanger staat bekend als de poort naar het Afrikaanse continent en is een fascinerende mengeling van Europa en Afrika en modern en traditioneel. De stad heeft een unieke charme en talloze bezienswaardigheden.

Adres: Estación Marítima (in de haven van Tarifa)
Telefoon: +34 956 681 830
Website: FRS Ferries

In 35 minuten van Tarifa naar Tanger

 

Mirador del Miramar – Plaza de Santa Maria

Het mooie panoramaterras Miramar in het zuidoosten van de oude binnenstad biedt een schitterend uitzicht op de kust van Marokko. Bij helder weer kun je hiervandaan zelfs afzonderlijke gebouwen en huizen herkennen. Vlakbij het panoramaterras ligt het charmante Plaza de Santa Maria. Aan dit leuke parkachtige plein zitten een aantal bijzondere gebouwen, waaronder het stadhuis van Tarifa en het fraai gerestaureerde Colegio Miguel de Cervantes.

Adres: Calle de la Amargura

 
Het panoramaterras Miramar in de oude binnenstad

 

Tips van de redactie: Aanbevolen hotels in Tarifa »

Op vakantie naar Tarifa?
Deel deze pagina met je reisgenoten: